Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH naložila je Centralnoj izbornoj komisiji BiH uklanjanje spiska birača za glasanje iz inostranstva, saznaje Istraga.ba.

“Zabranjuje se Centralnoj izbornoj komisiji BiH da na službenoj web stranici objavljuje lične podatke registrovanih birača, upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. Nalaže se CIK-u da sa službene stranice ukloni objavljene lične podatke registrovanih birača, upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. CIK je dužan bez odlaganja izvršiti upravnu mjeru”, navedeno je u Rješenju koje je danas dostavljeno Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka

Rješenje je potpisao Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka kojem je nedavno istekao mandat, a koji se sada bori za poziciju zamjenika direktora te Agencije.

Rješenje o zabrani objavi spiska izdato je nakon provedenog postupka kojeg je Agencije pokrenula “po službenoj dužnosti”. Podsjećamo, CIK je početkom prošle sedmice, kako bi spriječio zloupotrebe sa prijavama za glasanje iz inostranstva, odlučio objaviti spisak preko 100 hiljada bh. državljana koji su se prijavili za glasanje putem pošte. CIK nije objavio matične brojeve navedenih osoba, a navedene su samo države iz kojih bi prijavljeni trebali glasati. Nakon objave tog spiska, otkrivene su brojne zloupotrebe prilikom prijava za glasanje iz inostranstva, koje dokazuju da je brojnim bh. državljanima ukraden identitet. Međutim, iako je CIK o svemu obavijestio Tužilaštvo BiH istraga nikad nije pokrenuta. Umjesto toga, Agencija za zaštitu ličnih podataka sa Petrom Kovačevićem na čelu naložila je CIK-u uklanjanje spiska koji je brojnim bh. građanima pomogao da otkriju da ih je neko nezakonito prijavio za glasanje iz inostranstva.

Podsjećamo, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Petar Kovačević bio je jedan od direktora državnih agencija koji su se u februaru odazvali “svesrpskom sastanku” u Istočnom Sarajevu kojeg je organizovao Milorad Dodik. Kovačević je nakon tog sastanka primio i pismo upozorenja od međunarodnih zvaničnika u BiH koji su konstatovali da je odlaskom na sastanak sa Dodikom narušio nezavisnost te Agencije.