Razgovori koji su trajali prethodnih nekoliko mjeseci ishodovali su političkim dogovorom tri opozicione stranke u Kantonu Sarajevo – SDA, SBiH i DF. Ove stranke će podršku za načelnike na lokalnim izborima koji slijede tražiti zajedno. SDA će imati 6 kandidata za načelnike, SBiH dva, DF jednog. Ovo je veoma značajan politički događaj i nesumnjivo će donijeti novu dinamiku u politički život Kantona, ali i šire.

Trojka je vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Najduži staž na vlasti imaju u Kantonu Sarajevo – Trojka je tu nastala. Također, dvije trećine Trojke, NiP i NS, gotovo svu svoju političku snagu (izuzmemo li neskrivenu i snažnu podršku i pomoć pojedinih ambasada i visokog predstavnika) crpe iz Kantona Sarajevo. Opstojnost Trojke, nesumnjivo, zavisi od rezultata izbora u Kantonu Sarajevo. Udruženo djelovanje opozicije zato predstavlja ozbiljnu prijetnju Trojci. Dakle, ne prijeti to gubitku određenih načelničkih pozicija, već partnerstvu SDP-a, NiP-a i NS-a.
Građani su mahom nezadovoljni radom kadrova Trojke. Štaviše, i u samoj Trojci su nezadovoljni vlastitim kadrovima. Tako u Centru Srđan Mandić nema podršku NiP-a. Naprotiv, NiP je pokušao organizovati opoziv Mandića, a tvrdnje koje su iznijeli na njegov račun zaslužuju istragu Tužilaštva. Trojkin načelnik u Novom Sarajevu više nema podršku nijedne stranke. Epilog iz Starog Grada je poznat javnosti. A jedino načelnik Ilidže uspijeva, zasad, zadržati kakvu-takvu podršku svih stranaka. Kada podvučemo liniju, Trojka indirektno priznaje da njeni kandidati na načelničkim pozicijama nisu ispunili ni njihova očekivanja, ali ni obećanja data građanima.

Dalje, Trojkin učinak i na višim nivoima daleko je ispod očekivanja. Čak je za mnoge, prije svega za glasače Trojke, razočaravajući. Kanton Sarajevo, iako budžetom snažniji od nekoliko drugih kantona zajedno, odavno nema velikih projekata kojima bi se mogao pohvaliti. Nakon otprilike pet godina mandata cijela „knjiga“ se svela na par stranica. A preko jedne cijele je žuti tramvaj. Inače, i kupovina tramvaja, kao i ono malo urađenog u već drugom mandatu realizovano je zaduživanjem građana. Tako će Trojka ostati upamćena onako kako su se sami prozvali – historijskom, jer je Kanton Sarajevo ubjedljivo najviše zadužila u njegovom postojanju. Na federalnom nivou tek ne cvjetaju ruže. Građani svjedoče da se vlast Trojke svela gotovo isključivo na ispunjavanje želja, ali i prohtjeva HDZ-a. Na državnom nivou „novi pregovarači“ su donijeli apsolutni zastoj, pa tako državni nivo vlasti u junu nema budžet za 2024. godinu.

Dakle, kada se linija podvuče, dogovor opozicije u Kantonu Sarajevo dolazi u najgore moguće vrijeme za Trojku. Da je to tako govori i prva reakcija (ne)zvaničnog lidera Trojke i NiP-a Elmedina Konakovića na stvaranje kontrabloka vladajućoj garnituri u KS-u. Naime, Konaković je, s jedne strane, sasvim neiskreno, izrazio zabrinutost i žal za strankom u kojoj je na visokim pozicijama proveo više od 15 godina, a s druge još jednom pokušao u cijelu priču, nasilu i neutemeljeno, ubaciti gospođu Sebiju Izetbegović, vjerujući da će izazivanjem smutnje uspjeti poremetiti tek uspostavljene odnose u opozicionom bloku. Ono što je nekada bilo nezamislivo, da SDA nema kandidata u Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu, se dešava i govori gdje su ljudi doveli tu stranku koju smo nekada svi zajedno gradili i jačali. Interesantan savez koji nije iskren i znam da dobar dio baze bošnjačkih organizacija i glasača neće podržati ono što je dogovor Kapidžić – Zahiragić – Sebija – SBiH i DF, procjenjuje Konaković. Ipak, ovakva njegova reakcija otkriva da on zapravo nema argumente da brani ni načelnike ni vlast Trojke, pa se još jednom okreće pokušajima izazivanja emotivnih reakcija u SDA, SBiH i DF-u, ali i kod građana. Teško je tvrditi može li u tome biti uspješan, ali se čini da je ispucao sve retoričke ćorke koje je imao u svom arsenalu.

Koliko je ozbiljan, ali i potentan novi politički blok u Kantonu Sarajevu potvrdili su i lideri triju stranaka. Mi želimo globalnu promjenu stanja, a ove tri stranke vide šta se dešava. Mislimo da imamo adekvatan odgovor, da imamo dobre kandidate i da ćemo dobiti podršku građana, kaže Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH. Sličnog je mišljenja i njegov kolega iz SDA Faruk Kapidžić, koji vjeruje da je ovo okupljanje početak jedne snage koja se bazira na povjerenju. Ovo je dobar iskorak i mislim da će ovo građani prepoznati.

I, zaista, u javnosti je pozitivno dočekana vijest o ukrupnjavanju opozicije, o zajedničkom odgovoru na politiku Trojke. Ipak, građani s Trojkom znaju na čemu su. Nije to mnogo, nije ni bogznašta, ali poznati su i meta i odstojanje – s malim očekivanjima ne bi se ni mnogo razočarali. Sigurno je da nezadovoljni građani ne žele promjene u kojima bi umjesto Trojke vidjeli neku njenu lošu ili najbolju moguću kopiju. Građanima trebaju projekti od kojih će i ljepše i bolje živjeti. Možda najbolji primjer ne samo u Kantonu Sarajevo već i u cijeloj BiH kako je moguća lokalna vlast u funkciji građana novi politički blok ima unutar samog sebe – u načelniku Novog Grada Semiru Efendiću. Činjenica da Novi Grad realizira više projekata nego sve druge sarajevske općine i Kanton zajedno morala bi biti pokazatelj budućeg djelovanja sada opozicionog bloka. Dakle, smjena loših kadrova i loše politike Trojke je potrebna, ali ne može i ne smije upravo to biti jedina svrha formiranja i postojanja novog bloka. Reaktivna i emotivna, pa i plitka politika, kakvu oličava Elmedin Konaković, neko vrijeme javnosti je, možda, i bila zanimljiva. Ali kada se gomilaju problemi, kada kranova u Sarajevu nema ni na vidiku, kada se enormno zadužuju i nerođena djeca, onda takvu politiku mora zamijeniti ne slična, već suštinski drugačija – ona koja neće „lijepo govoriti“, već ona koja će mnogo raditi u interesu građana.

Sudeći prema prvom javnom obraćanju i odabiru kadrova za načelničke pozicije, novi politički blok u Kantonu Sarajevo ima ozbiljan pristup i želi više od pukog političkog sudara dva bloka. A i bez sudara lokalne će izbore teško preživjeti obje grupacije. Jedna je tek nastala, a građani će odlučiti je li drugoj Trojki istekao politički rok trajanja.

(Hayat)