Bez prethodnog vještačenja, državni tužilac Džermin Pašić dao je saglasnost inspektoru SIPA-e Robertu Ristiću da vrati dva mobilna telefona koja su u februaru oduzeta Dušku Đurasoviću, direktoru kompanije MDDI Group, osumnjičenom za krijumčanje 50 kilograma kokaina, saznaje Istraga. Telefoni su oduzeti u februaru ove godine kada je, u saradnji sa američkom DEA-om, provedena velika međunarodna akcija koja je rezultirala zapljenom kokaina vrijednog stotinu miliona eura. Krajnje odredište te droge bilo je Sarajevo, a Đurasovićeva firma MDDI bila je naručilac banana u kojima je bio kokain. Zbog toga su mu i oduzeti telefoni, ali ih je tužilac Pašić, u saradnji sa inspektorom SIPA-e koji je dužio predmet vratio bez prethodnog vještačenja. Nakon toga, službenik SIPA-e Robert Ristić je, prema informacijama Istrage, na svoje roditelje registrovao prevozničku firmu koja je vršila prevoz za firmu osumnjičenog Đurasovića. Kao vozači bili su angažovani pripadnici SIPA.e

inspektor SIPA-e Robert RIstić

“Unutrašnja kontrola započela je provjere. Sve će biti utvrđeno”, potvrdili su nam u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH.

No, vratimo se na početak ovog slučaja. U večernjim satima 21. februara u regiji je odjeknula vijest da je tona kokaina trebala doći u Sarajevo, te da je SIPA u velikoj međunarodnoj akciji spriječila krijumčarenje ove droge koja je iz Kolumbije u Evropu prebačena u bananama. Te večeri je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović izvijestio medije da je akcija urađena s policijskim i pravosudnim organima Italije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, te da je tom prilikom presječei lanac trgovine kokainom.

“Na području BiH, službenici SIPA uhapsili su dvije osobe, saslušali više svjedoka, te pretresli više osoba, objekata, vozila i tom prilikom oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku”, kazao je tada glasnogovornik Miladinović.

Dvojica uhapšenih su bili vozači firme MDDI Grop Sarajevo, čiji su osnivači Duško Đurasović i Edis Rastoder, inače sin kralja banana Izeta Rastodera. Postupajući tužilac bio je državni tužilac Džermin Pašić s kojim je novinar Istrage razgovarao te večeri. No, detalje o kokainu (kasnije će se ispostaviti 50 kilograma) i uhapšenim osobama zbog tajnosti istrage tužilac Pašić nije saopćio. Uglavnom , pritvor za osumničenu dvojku nije tražen, a na osnovu usmeno tražene i dobijene naredbe od Suda BiH od direktora i suvlasnika firme MDDI Duška Đurasovića oduzeta su dva telefona. Osim ova dva telefefona, mobiteli su oduzeti i od osumnjičenih vozača.

“Tužilac Pašić i Robert Ristić su lično saslušavali Đurasovića”, kazao nam je sagovornik iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

tužilac Džermin Pašić

Pritvor, rekosmo, nije tražen. Osumničeni su pušteni, ali njigovi telefoni su ostali u SIPA-e. Međutim, u maju 2020. godine, službenik SIPA-e Robert Ristić uspostavlja kontakt sa Đurasovićem, te njegovu poruku prenosi državnom tužiocu Džerminu Pašiću, koji, potom,  potpisuje saglasnost da se osumnjičenom krijumčaru kokaina vrate mobiteli koji, prethodno, nisu vještačeni. O vraćanju telefona nije obaviješten ni Sud BiH, ali ni rukovostvo SIPA-e. Odmah nakon toga, inspektor SIPA-e Robert Ristić na svoje roditelje registira prevozničku firmu, te kupuje dva nova kamiona. Kao vozače povremeno anžauje svoje kolege iz SIPA-e, a glavne poslove dobija od firme MDDI čiji je direktor i suvlasnik osumnjičeni Đurasović, kojem je, prethodno, vratio dva telefona.

Tužilac Džermin Pašić i inspektor Robert Ristić godinama su bliski saradnici, Upravo je Pašić, prema informacijama Istrage, insistirao kod rukovodstva SIPA-e da Ristića iz Regionalne kancelarije SIPA-e prebaci u sjedište SIPA-e.