Sigurnosne službe BiH (OSA i Služba za poslove sa strancima BiH)  zabranile su ulazak u Bosnu i Hercegovinu šestorici državljana Srbije koji se dovode u vezu sa ruskom paravojnom formacijom Wagner, saznaje Istraga.ba.

Ulazak u BiH je zabranjen Damnjanu Kneževiću, vođi udruženja “Narodne patrole” u Srbiji, zatim članovima tog udruženja Zoranu Lekiću i Aleksandru Lisovu, te pripadnicima paravojne formacije Wagner Aleksandru Milovanoviću i Zoranu Paviću iz Valjeva, kao i Draganu Mirkoviću iz Šapca.

Svi navedeni su proglašeni osobama opasnim po nacionalnu sigurnost i od početka ove godine zabranjen im je ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Milovanović, Pavić i Mirković trenutno se nalaze u Ukrajini gdje se bore na strani ruskih snaga. Damnjan Knežević, Zoran Lekić i Aleksandar Lisov bili su veoma aktivni na sjeveru Kosova, a nedavno su posjetili Wagner centar u Rusiji.

Narodne patrole su desničarska organizacija koja je proteklih godina provodila antimigrantsku kampanju u Srbiji. Prema pisanju  BBC-a na srpskom jeziku, organizator patrola je inicijativa organizacije Nema predaje Kosova i Metohije koju predvodi Damnjan Knežević, osnivač i nekadašnji potpredsjednik Srpskog sabora Zavetnici.

Iz tadašnjeg pokreta, a današnje stranke, izašao je krajem 2014. godine nakon što su ga smijenili sa mjesta potpredsjednika. Sa angažmanom je nastavio i po izlasku iz Zavetnika, kao govornik i organizator okupljanja protiv NATO pakta, kao i Vidovdanskog protesta 2018. na kojem je potpisivana peticija za zabranu rada političkih nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva.

U julu 2019. godine je sa drugim desničarima upao na predstavu „Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo” u Kolarčevoj zadužbini. U novembru prošle godine Damnjan Knežević je boravio u Wagner centru u Rusiji.

“Meni je čast što sam ovdje”, govori Knežević na snimku koji je objavljen 29. novembra povodom njegove posjete Wagner centru.

Na snimku iz Wagner centra pojavljuju još i Zoran Lekić i Aleksandar Lisov, koji je početkom decembra predstavljen kao ideolog i voditelj  PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly u Beogradu.

Nepuni mjesec nakon posjete Wagner centru, Damnjan Knežević je pozvao Srbe da krenu u oslobađanje Jarinja na sjeveru Kosova. Knežević je 18. decembra prošle godine boravio na Jarinju sa nekoliko maskiranih članova desničarskih udruženja iz Srbije.

Za razliku od njega, Aleksandar Milovanović, Zoran Pavić i Dragan Mirković su bili konkretniji u svojim proruskim akcijama. Njih trojica se godinama bore u Ukrajini kao pripadnici paravojne formacije Wagner iz Rusije.

Aleksandar Milovanović, Dragan Mirković i Zoran Pavić nalaze se na spisku pripadnika Wagnera kojeg su objavile ukrajinske sigurnosne službe.

Prethodni članakRaspodjela državnih agencija: Dodik rušio Agenciju za lijekove, Trojka mu je predaje, rušio Službu za strance, Trojka mu je daje, rušio operacije OSA-e, Trojka mu ih prepušta!
Naredni članakPonuda “prepoštenom” lideru Elmedinu Konakoviću: Testirajmo se pred TV kamerama na poligrafu, ja pitam Vas, Vi pitate mene!