Ako Osmorka i može (i hoće) pristati na diktate Milorada Dodika, međunarodna zajednica to neće moći!

Odnosno, ako i oni “klepnu ušima”, devastirati će svoj kredibilitet. Dodik papagajski ponavlja da je gasifikacija entiteta Rs jedan od temeljnih preduslova nove vlasti.  Plinski krak koji bi iz Srbije trebao ići kroz sjevernu polovinu RS podrazumijeva da bi se taj dio BiH, kao i cijela Srbija, trebao snabdijevati ruskim plinom.

Evropska unija zadnjih nekoliko godina, a posebno tokom ove, naglašavala je i ulagala milijarde i milijarde eura kako bi okončala ne samo ovisnost od Putinovog plina, već i prekinula jedan od najvećih izvora finansiranja ruske agresije na Ukrajinu.

Otišlo se toliko daleko u tome da su nametnuta ograničenja cijena ruskih energenata, te se intenzivno radi na zatvaranju svih mogućih rupa u dosadašnjih osam talasa sankcija protiv Rusije, piše politicki.ba.

EU, stoga, ne može dopustiti da joj se sankcioni mehanizmi buše na Balkanu.

Dodik, također, ultimativno zahtijeva izgradnju aerodroma u blizini Trebinja. Posebno je tokom ove godine Hrvatska u nizu navrata izražavala negodovanje i na samu najavu tog projekta.

Naš zapadni susjed je i kroz EU i kroz NATO alarmirao druge partnere i saveznike da bi se tu moglo raditi o uvođenju Rusije na “mala vrata”. Čak i ovlaš pretraživanje ove teme daje sijaset izjava i analiza o štetnosti takvog projekta po zapadne interese u regionu.

Hidroelektrane u gornjem toku Drine posebna su priča. O njima je svoj izrijek dao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je svoje prvo korištenje Bonskih ovlasti demonstrirao upravo na ovom pitanju.  A cijeli niz poslanika državnog parlamenta, a među njima je i značajan broj onih iz Osmorke koji su obnovili mandate, potpisao je apelaciju Ustavnom sudu.

Šta će sada svi oni?

Zarad vlasti odustati od svega što su nam do sada govorili?

Čini se da koalicioni blok Dodik – Čović – Nikšić imaju konsenzus da treba smijeniti članove Centralne izborne komisije. Čović i Dodik to već dugo govore i zagovaraju. Do sada su im stranci u BiH odgovarali da od toga nema ništa.

Sada šute.

Ili čekaju da neko od njih trojice povuče potez, pa da reagiraju, ili će odšutiti i taj korak prepuštajući smijenjenima koji to hoće bitke na sudu. Iz do sada poznatih detalja razgovora stranaka okupljenih oko Nikšića, Čovića i Dodika upadljivo je odsustvo NATO integracija.

Šta je bilo?

To više nećemo u NATO? Ili ćemo to pauzirati jer smo se ranije dogovorili da nećemo “čačkati” stvari “oko kojih se ne slažemo”? Kome je palo na pamet da odustane od NATO-puta BiH u vremenima kada zapadni vojni savez pojačava ulaganja u Oružane snage BiH i naša zemlja, nakon dvije godine provođenja reformi u skladu sa standardima NATO i dobijanjima pozitivnih ocjena iz Brisela?!

Kako na to posebno gledaju američka i ambasada Velike Britanije u proteklim godinama isticali “euroatlantsku perspektivu” BiH?Međunarodna zajednica – Zapad – do sada je imala relativno čvrstu politiku konstante.

“Mišljenje” je mijenjala Rusija. Od zagovornika NATO-integracija BiH do protivnika. Od aktivnog člana Vijeća za provedbu mira do demonstrativnog izlaska iz PIC-a. Sada kao da se pred Zapad postavlja pitanje – hoće li poštivati vlastite dosadašnje proklamirane i demonstrirane principe? Ili će se povesti za ruskim primjerom?

Prethodni članakKolumna Vildane Selimbegović: Bisera se i treba pokriti, od stida
Naredni članak(VIDEO) Srpski dobrovoljci na ukrajinskom frontu: “Kosovo se ovdje brani. Tako nam Bog pomogao i ruska artiljerija”