“Počivaj u miru, Leso”, napisali su članovi navijačke skupine Delije Benkovac.

Leso je, zapravo, Dimitrije Saša Karan. Rođen je Bosni i Hercegovini, u gradu Foča, 1992. godine. Poginuo je u junu 2017. godine, boreći se sa ruskim dobrovoljcima na strani Bašara Al Asada u Siriji.

Dimitrije Karan

Prije odlaska u Siriju, ovaj Fočak je ratovao u Ukrajini. Bio je pripadnik Srpskog husarskog puka.

“A mene zovu Bata. Ime mi je Radomir Počuča. Nadimak – Grizli”, kazao 2014. godine ovaj Srbijanac, inače bivši novinar TV Pink.

Ali nisu Srbijanci bili jedni dobrovoljci koji su u Ukrajini ratovali za proruske separatiste.  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je kazao da službe te države provjeravaju informacije o angažmanu bh. državljana na području Donbasa.

“Dobrovolec”, piše na krstu postavljenom na ukrštenim mačevima. Na donjem dijelu krsta napisano je Donbas. Tako je izgledao oreden koji je 19. januara 2017. godine uručen Slavenku Kuzmanoviću.

Inače, najmanje sedmorica bh. državljana bili su pripadnici proruskih paravojnih formacija koje su ratovale ili još uvijek ratuju na području Ukrajine.

U martu 2020. godine, u prvom slučaju suđenja zbog ratovanja u Ukrajini, Sud BiH optužbi je oslobodio Gavrila Stevića. Optuženi je oslobođen optužbe da se u Rostovu, područje Luganjska, kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz BiH i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda-jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine. Stević je tokom sudskog procesa priznao da je boravio u Ukrajini, ali iz drugih razloga.

U Ukrajini je ratovao i Nemanja Ponjević. On je rođen u Donjem Vakufu. Posjeduje u srbijansko državljanstvo. Od svih bh. državljana on ima najduži staž na ukrajinskom ratištu.

Davor Savičić zvani Elvis je rođen u Doboju. Za proruske formacije ratovao je u Ukrajini i u Siriji.

Davor Savičić

Savičić je bio pripadnik navodne zaštitarske agencije Wagner. Poslije akcija u Donbasu, preselio je u Rusiju. Živi u Rusiji, gdjke se u gradu Krasnodar bavi ugostiteljstvom.

Radoslav Milojević je rođen u Njemačkoj, ali posjeduje bh. pasoš. Uglavnom boravi na teritoriji Njemačke, a povremeno odlazi u Ukrajinu gdje se bori na strani ruskih paravojnih formacija. Obuku je prošao na jednoj od tzv. baze za obuku u Rostovskoj oblasti. U Ukrajini je boravio od marta 2015. godine. 

Radoslav Milojević

Osim njih, u Ukrajini je boravio i Živan Vuksanović iz Pelagićeva. Za Tužilaštvo BiH on je bio samo svjedok,

Prethodni članakPredsjedništvo HNS-a usvojilo prijedlog zaključaka za vanredni Sabor: Održavanje izbora spriječiti svim pravnim i političkim sredstvima, najavljeno formiranje trećeg entiteta
Naredni članakSenad Avdić analizira posljednje poruke iz Zagreba: Milanović i Plenković, najbolji neprijatelji, „topničkom“ vatrom po BiH ohrabrili naredne poteze Čovića i HNS-a!