“Ko ne zna sebi, ne zna ni drugome”, napisat će u oktobru 2020. godine Nijaz Salamović, jedan od najodanijih kadrova predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića, dok zavaljen sjedi u stolici.

I, kada je dvije godine kasnije sjeo u direktorsku stolicu KJKP “Rad” Sarajevo, Salamović je odlučio da prvo riješi sebe.

Nakon što je (nije baš jasno i kako) ove jeseni preuzeo funkciju generalnog direktora Kantonalnog avnog komunalnog preduzeća Rad Sarajevo, Salamović je procijenio da je za dalji uspješan rad bitno direktoru, tj. njemu, nabaviti novi iPhone. I  iPhpone Pro Max, Titanim Plavi Sivi. Maloprodajna cijena tog telefona je 4290 KM, ali kako su kadrovi NiP-a štedljivi, izborili su se za popust, pa je tako ovaj telefon koštao KJKP Rad 3666 KM, plus PDV.

Sve počinje13. oktobra ove godine kada generalni direktor Nijaz Salamović donosi “Posebnu odluku” o pokretanju postupka javnih nabavki – Izmjena Plana javnih nabavki.

Tako Salamović u oktobru 2023., Posebnom odlukom, mijenja plan nabavki za 2023. godinu i ubacuju stavku – nabavka mobilnih telefona. Kao okvirni datum pokretanja postupka, pazite sada, naveden je juli 2023. godine.

Dakle, Salamović je u oktobru promijenio Plan nabavki za 2023. godinu, ubacivši nabavku mobilnih telefona planiranu za juli 2023. godine.

Istog dana, 13. oktobra, dakle, Salamović donosi odluku o pokretanju javne nabavke koja se vanredno pronašla u Planu javnih nabavki.

“Ugovorni organ KJKP RAD pokrenulo je postupak nabavle robe: mobilni telefon, te Vam upućuje poziv za dostavu ponude”, glasio je Poziv kojeg je Salamović uputio “ponuđačima”.

Tri dana kasnije stigao je predračun. Privatna kompanija AlKibia d.o.o. dostavila je predračun na iznos od 7000 Km za dva telefona. U pitanju su telefoni Samsung Galaxy S23 Ultra 256 GB i iPhone 15 Pro Max. Vrijednost Samsunga je 2332 KM bez PDV-a (s popustom) dok je vrijednost iPhonea 3666 KM bez PDV-a.

Kako je ukupna cijena, s popustom, bila 5999,48 KM, tačno se, za 52 feniga manje, uklopila u “procijenjenu vrijednost” nabavke i u limit iznad kojeg bi morao biti raspisan tender. Telefoni su, kako saznajemo već isporučeni i jedan od njih koristi generalni direktor Nijaz Salamović. Jer, “ko ne zna sebi, ne zna ni drugome”.

Prethodni članakEmir Suljagić piše za Istragu: “Nisam toliko širokogrud da mi Gaza bude važnija od Srebrenice, a Palestina od Bosne”
Naredni članakKonaković optužio bivšu vlast za kriminal pa učinio isto: Nova uprava Elektroprivrede BiH od Lagera nabavlja 400 hiljada tona uglja i firmi iz Posušja isplaćuje 70 miliona KM!