Dva puta u samo dva mjeseca Granična policija BiH pustila je slovenačkog biznismena Roka Snežiča da napusti državu iako su bili dužni da ga uhapse i predaju Službi za poslove sa strancima, saznaje Istraga.ba.

Prvo su bh. graničari pustili Roka Snežiča da napusti državu 31.12. 2020. godine da bi to isto ponovili 1. marta ove godine, ne osvrćući se na činjenicu da je ovaj slovenački biznismen, osumnjičen za pranje skoro 50 miliona maraka, nezakonito ušao na teritoriju BiH.

“Policijski službenik GPBiH, pri obavljaju provjere lica, ovlašten je obaviti provjere s ciljem otkrivanja i sprečavanja prijetnji nacionalnoj i javnoj sigurnosti i pravnom poretku”, navedeno je u Zakonu o graničnoj kontroli BiH.

Da su pripadnici Granične policije BiH samo pogledali u ROS bazu (Registar određenih stranaca) znali bi da je Rok Snežić u decembru prošle godine proglašen osobom koja predstavlja prijetnju po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje. Njegovo ime u taj je sistem uneseno 31. 12. 2020. godine, dok još uvijek bio na teritoriji BiH. Istog dana, svim policijskim agencijama BiH, pa tako i Graničnoj policiji BiH dostavljen je obavijest  u vezi sa Rokom Snežičem.

Rok Snežič

“Ukoliko vaši službenici prilikom obavljanja poslova iz svoje nadželnosti uoče ili pronađu gore navedeno lice, potrebno je da isto zadrže te predaju nadležnom terentkom centru Službe za poslove sa strancima, radi preuzimanja daljih mjera i radnji”, navedeno je u dopisu dostavljenom 31.12. 2020. godine svim policijskim agencijama BiH.

Istog dana kada su zaprimili taj dopis, pripadnici Granične policije su imali Roka Snežića “u rukama”. Oko 13. sati i 30 minuta, 31. 12. 2020. godine, on se pojavio na Ganičnom prelazu Gradiška. I, umjesto da ga uhapse i predaju Službi za poslove sa strancima, pripadnici Granične policije BiH su Roka Snežiča pustili da napusti BiH.

Tek pet dana kasnije, 4. januara 2021. godine, Granična policija BiH je poslala obavijest Službi za poslove sa strancima BiH u kojoj su naveli da “nisu mogli postupiti u skladu sa zahtjevom”, jer je Rok Snežič “prije zaprimanja zahtjeva napustio teritoriju BiH”.

Možda bi ovo opravdanje Granične policije BiH i imalo smisla da se sličan “incident” nije ponovio 1. marta ove godine. Rok Snežič je, naime, 28. februara 2021. godine ilegalno ušao na teritoriju BiH kako bi se u Banja Luci susreo sa svojim partnerima umiješanim u pranje skoro 50 miliona maraka preko Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Austrije. Nakon što je pronoćio u BiH, gdje mu je zabranjen ulazak, Snežič je već narednog dana, 1. marta iza 21 sat, krenuo put Slovenije. U 21 sat i 22 minuta pojavio se na Graničnom prelazu Gradiška. Ponovo je pušten da napusti Bosnu i Hercegovinu iako su pripadnici Granične policije BiH znali da je on nezakonito ušao na teritoriju BiH i da imaju obavezu da ga predaju Službi za poslove sa strancima. Samo dva dana kasnije, po nalogu pravosudnih organa Slovenije provedena je velika međunarodna akcija protiv osoba osumnjičenih za pranje novca. Prva meta ove akcije bio je Rok Snežič. U okviru iste akcije pretreseni su i objekti koje su koristili Snežičevi poslovni partneri u Banja Luci. Nakon što je Istraga.ba objavila da je Snežič ilegalno boravio na teritoriji BiH dva dana prije akcije, novinari RTV Slovenije, javnog servisa te države, zatražili su informacije od Granične policije BiH.

“Ured za profesionalne standard i unutarnju kontrolu provodi istragu o navedenom predmetu te ako se pokaže određeni propust u radu policijskih službenika GP BiH, u slučaju da nisu postupali u skladu s važećim propisima, isti će biti najstrože kažnjeni”, navo je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

ravnatelj Zoran Galić

Ishod ove istrage ne bi trebao biti drugačiji u odnosu na druge istrage koje je provodila Granična policija BiH zbog propusta prilikom puštanja opasnih kriminalaca da neometano prelaze granicu sa BiH. Tim prije što je i Tužilaštvo BiH kojim rukovodi Gordana Tadić odbilo provoditi istragu protiv Roka Snežiča i njegovih partnera u BiH i Sloveniji, osumnjičenim za pranje 47 miliona maraka.

Odlukom postupajuće tužiteljice Vedrane Mijović i uz paraf HDZ-u bliske glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, predmet protiv Roka Snežiča je “spušten” na nivo Tužilaštva Brčko distrikta BiH, jer Tužilaštvo BiH smatra da “nema dovoljno dokaza da su Snežič i drugi počinili krivično djelo organizirani kriminal i pranje novca.

Prethodni članakOd Wigemarka do Sattlera: Kako je Čović pokoravao predstavnike EU
Naredni članakPopulizam ubija: SDA na mrtvima skuplja političke poene, Četvorku sustigle vlastite populističke akcije