Oružane snage Bosne i Hercegovine ostaju, za sada, bez dva američka helikoptera UH-2 koji su trebali biti nabavljeni u okviru projekta Ministarstva odbrane BiH i vlasti SAD-a. Razlog je, kako saznaje Istraga, to što Vijeće ministara BiH nije željelo razmatrati Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera. Sa povlačenjem ovog materijala za sjednice Vijeća ministara BiH saglasan je bio i ministar odbrane BiH Zukan Helez. Istovremeno, novac koji je trebao biti preusmjeren za nabavku američkih helikoptera, ostaje na budžetskoj poziciji koja predviđa “remont” ruskih helikoptera MI 8. A ti, ruski helikopteri mogu se samo remontovati u bijeljinskoj firmi ORAO koja ima “licencu” iz Rusije.

U decembru 2021. godine četiri američka helikoptera opšte namjene Bell Huey II namijenjeni za Oružane snage Bosne i Hercegovine sletjeli su danas u kasarnu “Rajlovac. Radilo se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina obezbijedila oko 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF). Tada je bila planirana nabavka dodatna četiri helikoptera u naredne dvije godine. S obzirom na probleme sa Budžetom BiH koje je tokom 2022. godine uzrokovao tadašnji HDZ-ov ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, tokom 2022. godine nije se moglo nastaviti sa nabavkom helikoptera. No, u budžetu Ministarstva odbrane je postojala stavka – remont helikoptera. Kako je BiH opredijeljena za članstvo u NATO-u, ranije je bilo planirano da se naoružanje i vojna oprema koja nije po NATO standardima izbacuje iz upotrebe. Tako je bilo planirano da novac namijenjen za remont ruskih helikoptera bude preusmjeren za nabavku novih helikoptera iz SAD-a.

S obzirom na to da budžetska godina završava krajem februara, odluku o promjeni namjene ovih sredstava trebalo je donijeti Vijeće ministara BiH. Materijali su, prema dokumentaciji koja je u posjedu Istrage, bili spremni za sjednicu koja je trebala biti održana 23. februara. No, kolegij Vijeća ministara koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) i njena dvojica zamjenika, Zoran Tegeltija (SNSD), i Zukan Helez (SDP= su odlučili da ne donose odluku o preraspoređivanju 7,5 miliona KM. Prema informacijama Istrage, Heleza je na toj sjednici Kolegija mijenjao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Vijeće ministara BiH nije razmatralo Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabave helikoptera za Ministarstva odbrane i Oružane snage BiH jer je isti povučen sa dnevnog reda na traženje Kolegija Vijeća ministara BiH, s čim se suglasio i ovlašteni predlagač materijala”, navedeno je u jednom od Zapisnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tako je 7,5 miliona KM ostalo na poziciji – “remont. helikoptera”, dok je pozicija kojom je planirana nabavka helikoptera iz SAD-a ostala prazna.

Inače, Predsjedništvo BiH je, uz glas protiv Željka Komšića, usvojilo Nacrt Budžeta institucija BiH. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je saopćio da je budžet Oružanim snagama povećan za oko 100 miliona KM. Međutim, u dokumentu ispod možete vidjeti šta je tačno usvojilo Predsjedništvo BiH.

Kako se može vidjeti, čak 81 milion, od ukupno 85 miliona KM povećanja, planiran je za plaće i regres pripadnicima Oružanih snaga BiH. Za opremanje Oružanih snaga BiH je, prema Nacrtu Budžeta, planirano svega 5,5 miliona KM. To znači da nije planirana nabavka dodatnih helikoptera iz SAD-a.

Podsjećamo, početkom marta ove godine Denis Bećirović se susreo sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem. Nakon sastanka Bećirovićev kabinet je saooćio da su se “sagovornici usaglasili o važnosti dovoljnog izdvajanja za odbranu, kao i realizovanja plana modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH”. Međutim, za modernizaciju Oružanih snaga BiH Bećirović je predvidio svega – 5,5miliona KM.