Tokom obračuna maskiranih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (MUP Srbije) sa snagama KFOR-a u Zvečanu u maju ove godine, potpuno je ispod radara prošao gotovo pa nerealan sukob unutar KFOR-a.

Kako navodi naš izvor sa Kosova, tokom svog boravka na Kosovu mađarski kontingent je nekoliko puta pokazao pristranost sa demonstrantima ili okupljenim lokalcima na barikadama. Međutim nikada tako jasno i nedvosmisleno kao kada je mađarski kontingent usred žestokog i organiziranog napada maskiranih policajaca iz Srbije, mađarski kontingent napao italijanski iako su zajedno formirali policijski kordon za razbijanje demonstracija.

Naime, okupljene demonstrante ispred općine Zvečan u prvom redu su nadzirali samo izviđači KFOR-a koji su ustvrdili nivo ozbiljnosti okupljanja građana. Tada na teren prvi izlaze zajednički u kordon italijanski i mađarski vojnici koji nastoje upravljati situacijom dok američki oficiri sa sredstvima veze u neposrednoj blizini koordiniraju podršku. U formiranom kordonu KFOR-a koji kreće da razbije demonstracije italijanski i mađarski vojnici bivaju napadnuti od prikrivenih policajaca specijalnih policijskih jedinica koje će kasnije kosovske snage sigurnosti identificirati.

U jednom trenutku italijanskom dijelu kordona mađarski dio otkriva krilo kordona (!) praktički ga napušta uvlačeći se ka pozadini dok na isti demonstranti napadaju. Zapravo tada se događa da italijanski vojnici bivaju napadnuti sa dvije strane i tada najteže stradaju, ali sugestivno je i to da tada nekako, valjda volšebno u ruke demonstranata dospijevaju mađarske palice odnosno pendreci. Tako da u tom metežu italijanske vojnike tuku mađarskim pendrecima srbijanski demonstranti. Doduše mađarska pomoć je uzvraćena nimalo reciprocitetno obzirom da su iz vatrenog oružja lakše ranjena tri mađarska vojnika, od kojih su dvojici amputirane noge.

Tada zapravo počinje dodatna eskalacija kada se međusobno u pozadini italijanski i mađarski vojnici sukobljavaju da bi i čak u tom sukobu bilo ozlijeđenih. U tom trenutku američki oficir odlučuje pozvati pomoć, koja je na Kosovu prema nekim historijskim silnicama izgleda uvijek Turska. Nekoliko svjedoka navodi da kada se pojavilo oko 400 pripadnika turskog kontingenta iz KFOR-a da su demonstranti pobjegli glavom bez obzira.

Upuštanje srbijanskih ekstremista u institucije

Uloga mađarskog kontingenta na Kosovu je uglavnom bila usmjerena na obezbjeđivanje civilnih lokacija i objekata od značaja za javnu administraciju. Tokom dešavanja u Zvečanu slična grupa, slične namjene i sastava okupljena je i ispred općine Leposavić koju su obezbjeđivali mađarski vojnici.

U jednom trenutku smjene američkih kolega koje su došle da dodatno osiguraju ulaz u zgradu, mađarski se vojnici naprasno povlače a masa ulazu u općinu. Obzirom da su kosovske snage zajedno sa američkim uspješno lokalizirale situaciju i istjerale demonstrante ostavljajući još jednom gorak osjećaj nepovjerenja u mađarske kolege.

Mađarska komanda EUFOR-a

Prema izjavi ministra odbrane Mađarske odluka za preuzimanje kontrole na komandovanjem operacijom „Althea“ završena je stvar. Kao što je i bilo očekivano austrijski kontingent se povlači uslijed niza razloga za koje niko nema pravo da ih optužuje.

Dakle, govorimo o državi koja od 2008. godine ulaže ponajviše u cjelokupnu misiju i personalom i opremom. Iako vojno neutralna i uz Švicarsku jedina država koja ispunjava se pravne, vojne i političke uslove vojne neutralnosti, Austrija je dosta škrta u ulaganjima za svoje oružane snage. A s druge strane angažman u BiH svakako košta i zahtjeva ulaganja pa je i s financijskog aspekta povlačenje bilo i više nego izgledno.

Sada na to mjesto dolazi Mađarska, vjerovatno centralna neuralgična točka Srednje Europe i Europske unije. Namjerno ne i NATO-a jer je tamošnja struktura značajno koherentnija i sposobnija nadglasati određene šumove koji se javljaju iz nekoliko zemalja gdje baš ne cvjetaju ruže.

A pitanje je koliko će Bosni i Hercegovini cvjetati ruže kada čelo operacije Althea dođe mađarski komandant general-major László Sticz. Možda ne budu cvjetale ruže, ali bi pendreci mogli procvjetati, a u čijim rukama ostaje da vidimo.

(NAP)

Prethodni članakAgentice Monika Mijić i Jelena Cvijetić potpisale “žalbu”: Bosna i Hercegovina službeno zatražila preispitivanje presude u slučaju Slaven Kovačević!
Naredni članakRat u Izraelu: Hamas preuzeo kontrolu nad graničnim prijelazom u Gazi, naoružani Palestinci ušli u nekoliko pograničnih izraleskih gradova