U danu kada Drugostepena disciplinska komisija odlučuje o njenom razrješenju, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, u saradnji sa tužiocima Ćazimom Hasanspahićem i Dubravkom Čamparom, naredila je novu “spektakularnu akciju” u predmetu poznatom kao “Dženan Memić”. SIPA je zaobiđena pa su objekte koje koriste hotelijer Muamer Budnjo i vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević u četvrtak ujutro pretresli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Istraga je u posjedu dokumenata Tužilaštva BiH u ovom predmetu i u nastavku objavljujemo za šta tačno tužioci sumnjiče Muamera Budnju i Ševala Kovačevića.

Muamer Budnjo je, navodi tužilac Ćazim Hasanspahić, bio odgovorno lice i direktor pravnog lica “Hoteli Ilidža” i, kao takav, “odgovoran je za funkcionisanje videonadzora u Hotelu Kristal. Tužilaštvo navodi da je, na osnovu izjava svjedoka, jasno da su “relevantni dijelovi videonadzora obrisani” a da je “pristup videonadzoru” imao i direktor Muamer Budnjo. Hasanspahić dalje ističe da je Budnjo  videonadzor hotela mogao pratiti putem svog mobilnog telefona. To je, dakle, razlog zbog kojeg je, pet godina nakon događaja u Velikoj aleji tokom kojeg je stradao Dženan Memić , Tužilaštvo BiH pretreslo objekte koje koristi Muamer Budnjo. On je osumnjičen da je počinio krivično djelo “organizirani kriminal iz člana 342 Krivičnog zakona FBiH u vezi sa krivičnim djelima pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346 Krivičnog zakona FBiH i Protuzakonito posredovanje. Dakle, i u ovom aktu Tužilaštva BiH nije navedeno da je Dženan Memić ubijen, kao što nije navedeno ko su eventualni izvršioci krivičnog djela kojima je Budnjo, navodno, pomagao.

Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević je osumnjičen da je “u svojstvu vještaka išao na konsultacije u cilju prilagođavanja svog nalaza i mišljenja”, što, navodi dalje tužilac Ćazim Hasanspahić, “dovodi u sumnju objektivno sačinjavanje i postupanje vještaka u ovom predmetu”. Podsjećamo, vještak Kovačević je, slično kao i njegov kolega Ištvan Bodolo iz Novog Sada, konstatovao da postoji mogućnost da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći. No, Tužilaštvo BiH je poklonilo vjeru vještaku Željku Karanu za kojeg je Muriz Memić tvrdio da mu je “tražio novac”, i kojeg je pravni zastupnik porodice Memić – Ifet Feraget prijavio zbog podmetanja dokaza u predmetu David Dragučević.

Prethodni članakPretresi u Insititutu za javno zdravstvo RS kasne više od godinu: Zbog propusta državnog tužioca Ćazima Hasanspahića sa računa “Travel4fun” i uhapšenog Markovića nestalo 260 hiljada maraka
Naredni članakKolumna Seada Numanovića: Bosna i Hercegovina kao Gaza