„Ja sam Maja“, predstavlja se djevojka koja je minut ranije, u blizini zgrade Opštine Srebrenica, izašla iz automobila srbijanskih tablica.

Njen domaćin, po naglasku Bosanac, govori joj da krene za njim prema šalter sali.

„Dobar dan. Oko ovih državljanstava. Da li Vi to radite“, pitam njenog vodiča.

Odgovara potvrdno, pa nastavljam sa pitanjem da li on pomaže gospođici iz Srbije da dobije potrebne papire.

„Ja ne pomažem oko državljanstva, već oko lične“, odgovara mi i, računajući da mi je potrebna pomoć, pita šta imam od papira.

„Pa, da li ljudi ovako dolaze svakog dana. Masovno“, zapitkujem dalje i dobijam potvrdan odgovor.

Nešto ranije iz općinske šalter sale je izašao mladić sa srbijanskim naglaskom koji je putem telefona obavještavao nekoga da je sve obavio u Opštini i da sada treba u policiju. Sjeda u automobil registrovan u Bajinoj Bašti. Priznaje da je rođen u Srbiji, ali da se sada se prijavljuje u Srebrenici.

„Prijavljen sam na selu“, kaže mi kroz prozor svog automobila.

„I sve ćete papire dobiti za jedan dan“, pitam

„Valjda će biti“, odgovara.

Procedura je, ukratko, ovakva. Svi oni srbijanski državljani, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, posljednjih dana intenzivno se prijavljuju u Srebrenici, gdje im lokalne vlasti u roku odmah rješavaju zahtjeve za upis u matičnu knjigu bh. državljana. Evo primjera. Gavrilo Blagojević rođen je u Čačku 1995. godine. Dana 22.10. ove godine obratio se Opštini Srebrenica sa zahtjevom za “naknadni upis činjenica njegovog rođenja”. Naveo je da su oba njegova roditelja državljani BiH, te da traži upis u matičnu knjigu rođenih, odnosno knjigu državljana BiH. Istog dana kada je predao zahtjev, opštinske vlasti su mu izdale i Rješenje.

U isto danu predao zahtjev i dobio Rješenje

„Odobrava se naknadni upis činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih koja se vodi za mjesto Srebrenica, Opština Srebrenica, kao i sve druge evidencije o građanima nakon pravosnažnosti rješenja“, navedeno je u dokumentu od 22.10. 2020. godine.

Rješenje je postalo pravosnažno istoga dana, pa je Gavrilo Blagojević u prostorijama MUP-a Republike Srpske predao zahtjev za izdavanje lične karte. Iako se njegovo ime ne nalazi na zaključenom biračkom spisku, Blagojević će moći glasati na nepotvrđenom glasačkom listiću za Opštinu Srebrenica.

„Nedavno je Opština Srebrenica tražila da se otvori još jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. To biračko mjesto bi bilo u Skelanima. CIK je odbio taj prijedlog“, kazali su za Istraga.ba u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Skelani se nalaze odmah na granici sa Srbijom, odnosno u blizini Bajine Bašte. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg su općinske vlasti sa Mladenom Grujičićem na čelu tražile otvaranje dodatnog biračkog mjesta za glasanje na nepotvrđenim listićima.

Prema informacijama Istrage, najmanje 250 srbijanskih državljana upisano je ove izborne godine u matičnu knjigu bh. državljana sa prebivalištem u Srebrenici. Nakon što je CIK „pročistio“ birački spisak za glasanje putem pošte, promijenjena je strategija. Sada vlasti Republike Srpske omogućavaju državljanima Srbije, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, da steknu državljanstvo preko noći. Skoro svakog dana u Srebrenicu dolaze kombiji iz Srbije koji prevoze one koji traže državljanstvo kako bi mogli glasati na predstojećim lokalnim izborima. Za prijevoz se koriste i službena vozila iz Srbije.

službeno vozilo iz Srbije

Očito službena škoda čačanskih tablica parkirana je ispred zgrade Opštine Srebrenica. Iz nje je, prethodno, izašao mladić koji se sa dokumentima zaputio ka šalter sali. Prilazim vozaču koji priznaje da koristi službeni automobili, te da je dovezao jednu osobu.

„Ne znam ja šta on hoće da izvadi“, objašnjava vozač čistim „srbijanskim akcentom“.

Ispred zgrade je parkiran i automobil iz Užica. Tri osobe izlaze iz šalter sale, ali ne žele razgovarati o razlozima svoje „posjete“. Svi oni koji dobiju potrebne papire ide prema Policijskoj stanici Srebrenica.

Državljani Srbije ispred Policijske stanice u Srebrenici

Tamo je već formiran red. Srbijanski državljani podnose zahtjeve za izdavanje ličnih dokumenata. Ukoliko do dana izbora ne bude gotova lična karta, svi oni koji su podnijeli zahtjev, moći će glasati na predstojećim izborima. I to na nepotvrđenom glasačkom listiću.