Vlasnik firme Lager Milenko Bašić i direktor te firme Dragan Stipić nezakonito su prešli granicu između BiH i Hrvatske prije nego su se u srijedu predali hrvatskom pravosuđu koje ih sumnjiči za kriminal u okviru afere Vjetropark. MUP Republike Hrvatske potvrdio je tamošnjim medijima da Bašić i Stipić uopće nisu evidentirani na granici, tako da nije poznato na koji su način iz BiH ušli u Hrvatsku gdje su se predali policiji nakon čega su smješteni u Remetinec.

“MUP nema evidentiran prelazak predmetnih osoba preko državne granice stoga smo već poduzeli provjere kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile njihovom dolasku u zatvor u Zagrebu”, saopćili su u petak iz MUP-a Republike Hrvatske koji je, ranije, raspisao međunarodnu potjernicu za Milenkom Bašićem i Draganom Stipićem.

Bašić i Stipić su, podsjećamo, u junu prošle godine uhapšeni na osnovu potjernice iz Hrvatske, ali im Sud BiH nije odredio pritvor, već mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska državne granice uz korištenje osobne iskaznice te obavezu da se jednom sedmično, između 8 i 14 sati javljaju u nadležnu policijsku postaju. Izrečene mjere zabrane, u ovakvim slučajevima, uglavnom traju do okončanjanja ekstradicijskog postupka koji, u ovom slučaju, nije završen.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH

“Nije bilo odluke o izručenju. I ja čitam da su se predali u Hrvatskoj”, kazao je u subotu za Istragu ministar pravde BiH Josip  Grubeša bez čije konačne odluke, unatoč tome što je Sud BiH utvrdio da ne postoje prepreke za njihovo izručenje, Bašić i Stipić ne bi mogli biti predati u nadležost hrvatskog pravosuđa koje ih istražuje u aferi poznatoj kao “Vjetropark”.

Dakle, ekstradicijski postupak nije okončan, Bašić i Stipić su pod mjerama zabrane, a napustili su državu na nepoznat način. Odgovor na neka pitanja mogao bi i trebao dati direktor Granične policije BiH Zoran Galić tokom čijeg su mandata bh. granicu legalno prelazile osobe za kojima su bile raspisane međunarodne crvene potjernice.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić

On se, međutim, nije javljao na naše pozive pa ćemo ostati uskraćeni za odgovor na pitanje kako su Milenko Bašić i Dragan Stipić izašli iz BiH, iako su im određena mjera – zabrana napuštanja prebivališta. Istina, postoji mogućnost da su Bašić i Stipić ilegalno prešli preko granice između BiH i Hrvatske, ali u ovm slučaju, za razliku od migranata, nije bilo nezakonitog push backa.

Istraga je kontakrirala i advokata Zdravka Rajića koji je je u ekstradicijskom postupku zastupao biznismena Bašića.

“Sada nisam u prilici da pričam”, kazao nam je Rajić nakon što smo ga upitali kako je njegov klijent napustio BiH uprkos mjerama zabrane.

Ipak, nakon objave teksta, Rajić nas je kontaktirao i kazao da mu nije poznato kako je Bašićč prešao granicu.

“Tačno je da su postale mjere zabrane kretanja, ali one su sada bespredmetne jer se moj klijent javio pravosudnim organima koji ga potražuju. Mi ćemo zatražiti obustavu ekstradicijskog postupka u BiH, rekao je Rajić.

Da još jednom podsjetimo, Milenko Bašić, biznismen iz Posušja, i direktor njegove firme Lager Dragan Stipić u srijedu su se predali hrvatskom pravosuđu i nalaze se u zatvoru Remetinec. Već su podnijeli prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora u Hrvatskoj o čemu će sudija u Hrvatskoj odlučivati u utorak 16. februara.

Istovremeno, MUP RH započeo je provjere na koji su način bjegunci Bašić i Stipić prešli granicu između BiH i Hrvatske. Njih dvojica su osumnjičeni u istom predmetu sa bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac, koja je u trenutku akcije Vjetropark bila državna tajnica Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

Hrvatska policija je tada saopćila da se uhapšena Rimac sumnjiči  da je od početka 2019. godine pa do kraja maja dogovorila s vlasnikom Lagera Milenkom Bašićem i direktorom te firme Draganom Stipićem  kako će, koristeći svoj položaj državne tajnice, osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelekranu Krš-Pađane, uprkos neispunjavanju svih propisanih uslova. Bašićeva kompanija Lager u Hrvatskoj je za potrebe tog biznisa osnovala firmu C.E.M.P. doo Donji Stupni, te podružnicu firme Lager u Karlovcu. Kako bi im omogućila ubrzano izdavanje dozvola, Rimac je od Bašića i Stipića zatražila da u poslovima osiguranja Vjetroelektrane angažuju posrednika u osiguranju po njenom izboru. U pitanju je osiguravajuće društvo Generali osiguranje d.d. u kojem kao zastupnica radi sestra Josipe Rimac – Nediljka Radić.

“Josipa Rimac je s posrednikom osiguranja dogovorila da će dio provizije u iznosu od 45 hiljada eura isplatiti njoj, na šta su okrivljeni Milenko Bašić i Dragan Stipić pristali”, navedeno je u dokumentaciji hrvatskog pravosuđa na osnovu koje je traženo izručenje Milenka Bašića.

U oktobru prošle godine Sud BiH je utvrdio da Milenko Bašić, vlasnik kompanije “Lager” iz Posušja, može biti izručen pravosudnim organima Republike Hrvatske.

“Utvrđuje se da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim organima Republike Hrvatske potraživanog Milenka Bašića u cilju krivičnog gonjenja zbog sumnje da je počinio krivično djelo davanje mita za trgovanje uticajem iz člana 296 stav 1 Krivičnog zakona Republike Hrvatske”, navedeno je u Rješenju Suda BiH.

Uprkos stavovima Suda BiH, konačnu odluku o eventualnom izručenju trebalo je donijeti Ministarstvo pravde BiH, odnosno državni ministar Josip Grubeša. On takvu odluku nije donio.

Prethodni članakGasni ekspert Almir Bečarević piše za Istragu: Srbija, uz prećutnu saglasnost Energetske zajednice, provodi plinsku okupaciju BiH
Naredni članakG. Venhari iz Prištine piše za Istragu: Invazija dijaspore uoči nedjeljnih izbora, Kurti favorit