Raffalele Imoperiale, jedan od vođa napuljske mafije Camora, uhapšen 4. avgusta je u Dubaiju, saopćila je u četvrtak italijanska policija.

On je bio jedan od najtraženijih mafijaša na svijetu. Od januara 2016. italijanska policija je tragala za njim zbog međunarodne trgovine drogom i pranja novca. 

“Uspio je izgraditi impozantnu mrežu za međunarodnu trgovine drogom, posebno kokainom ”, saopćila je u četvrtak italijanska policija.

Prema istim policijskim izvorima, Imperiale je u biznis sa drogom ušao početkom 2000-ih godina, kao “međunarodni posrednik”.

Postao je poznat 2016. godine kada su u kući na njegovom seoskom imanju u blizi Napulja pronađene dvije slike  Vincenta Van Gogha, ukradene 2002. godine iz muzeja u Amsterdamu.

No, ono što je posebno bitno za nas je to da je uhapšeni Rafaele Imperiale bio jedan od saradnika bh. državljanina Edina Gačanina zvanog Tito o kojem smo pisali više puta.

Edin Gačanin Tito

Tito je također godinama živio u Dubaiju gdje je blisko sarađivao sa Ridouanom Taghijem, Richardom Riquelmeom, Raffaeleom Imperialeom, Noufalom Fasih zvanim “Mr. Couscous”, koji je član kriminalne skupine iz Sjeverne Irske okupljene oko porodice Kinahan.

Richardo Riquelme je 2017. godine uhapšen u Čileu i izručen Nizozemskoj gdje je u junu ove godine osuđen na 11 godina zatvora. Marokanac Ridouan Taghi je u decembru 2019. godine uhapšen je u Dubaiju i izručen Nizozemskoj gdje mu se sudi za nekoliko ubistava. Naoufal “Belly” Fassih uhapšen u Irskoj i izručen Nizozemskoj gdje je osuđen na 18 godina zatvora. Rafaele Impriale je uhapšen 4. avgusta u Dubaiju i čeka se njegovo izručenje Italiji. Na slobodi su ostali još Daniel Kinahan i Edin Gačanin zvani Tito. 

Daniel Kinahan

Nizozemski list De Telegraaf objavio je u četvrtak navečer da je ova grupacija bila pod istragom američkih policijskih agencija te da je DEA nformacije poslala policiji u Holandiji.

“Imperiale se nastanio u Dubaiju, gdje ga, kao i ostale gangstere iz Evrope, vlasti nisu ometale u poslovima. Američka agencija za borbu protiv droga (DEA) uočila je Imperialea u ljeto 2017. godine u vrlo skupom hotelu Burj al Arab u Dubaiju. Imperiale je  tamo bio na vjenčanju irskog mafijaša Daniela Kinahana. Bio je prisutan i jedan od bosanskih kriminalaca“, objavio je Telegraaf. 

Telegraaf dalje navodi da je “postojala bi saradnja između sada uhapšenog Imperialea, zatim Ridouana Taghija, Rica ‘De Chileena’ R., irskog klana Kinahan i bosanske grupe oko Edina G. 

Kako već godinama pišemo, Edin G. je, zapravo, Edin Gačanin zvani Tito. Osoba s nadimkom Tito pominje se i u dokumentama peruanske policije kao vođa međunarodnog narko kartela koji u evropu krijumčari kokain.

schema peruanske policije: Tito na vrhu kartela

Muškarac koji se vidi na shemi, a koji je imenovan kao Raul, zapravo je David Cufaj. Ovaj bh. državljanin uhapšen je u Peruu zbog krijumčarenja oko dvije tone kokaina. Taj kokain je trebao prokrijumčariti u Evropu za osobu kodnog imena Tito. Navedeno je to i u presudi suda u Peruu.

Edin Gačanin Tito je bh. državljanin koji je narko biznis započeo u  Nizozemskoj gdje je godinama živio. Nakon što je postao jedan od najmoćnijih narko bosova, Gačanin je preselio u Dubai gdje je sarađivao s Imperialeom i porodicom Kinahan. U septembru 2016. godine Gačanin je posljednji put bio u BiH gdje mu je domaćin bio sarajevski biznismen Gordan Memija. Tada su ga čuvali pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije. Neki od tih policajaca kasnije su preselili u Dubai gdje su bili lično obezbjeđenje Edina Gačanina Tita. Prema informacijam Istrage, svi oni su se ovog ljeta vratili u BiH. Edin Gačanin je, navodno, napustio Dubai jer se više ne osjeća sigurnim u tom gradu.